Dünyanın En Gizemli Yeraltı Şehirleri


DÜNYANIN EN GİZEMLİ YER ALTI ŞEHİRLERİ

DÜNYANIN EN GİZEMLİ YER ALTI ŞEHİRLERİ

   ---



   ---
DİXİA CHENG / ÇİN  
Dixia Cheng Pekin’de 1970’lerde bombalamalar ve nükleer saldırılar sırasında sığınak olması için inşa edilmiş. ‘Yeraltı Çin Seddi’ olarak da anılıyor   
Tünel ağları 100’den fazla gizli girişe sahip. Söylentilere göre, vatandaşların uzun süreli sığınma ihtiyacı duyma ihtimali yüzünden okul, hastane ve uyuma alanları gibi hizmetleri de içerecek şekilde tasarlanmış                
   ---



   ---

 DÜNYANIN EN GİZEMLİ YER ALTI ŞEHİRLERİ

Krakow’un 15 kilometre dışındaki Wieliczka kasabasında bulunuyor. Wieliczka Tuz Madeni'nin en önemli özelliği dünyanın en eski tuz madenlerinden biri olması.
Bazı Lehistan Krallarının evlilikleri burada gerçekleşmiş. 13. yüzyılda inşa edilen maden, sofra tuzu imal etmeye 2007’ye kadar aralıksız devam etmiş.
Burası aynı zamanda Polonya’nın en büyük turistik yerlerinden de biri
Bu yeraltı tuz şehri, günümüzde karanlık mağaralardan bambaşa bir hal aldı.
300 kilometreyi aşkın etkileyici galerilere, yaklaşık 3 bin odaya ve ilk üç katı halka açık olan dokuz kata sahip olan karmaşık bir labirent halindedir. Gölün suyunun cilde çok iyi geldiği belirtiliyor.
Ayrıca madende tahta şapeller ve tuz madenciliğinin tarihini anlatan bir de müze bulunuyor

İskoçya’nın başkenti olan Edinburg sokaklarının altında, 18. yüzyıla uzanan karanlık ve rutubetli bir dünya yatıyor.
South Bridge Mahzenleri olarak da bilinen Edinburg Mahzenleri, South Bridge’in 19 kemeri içerisine açılmış odalardan oluşmaktadır. Bu odalardan bazıları 1700’lü yıllarda sorgu merkezi olarak da kullanılmış.
Bu işlevinin yanında bazı bölümlerinin seri katiller üzerinde deney yapmak için kullanıldığı da söyleniyor

RÉSO / FRANSA  
RÉSO Fransızcada ‘Ağ’ anlamına gelen ‘Réseau’ kökünden geliyor. Burası Montreal’in en önemli yerlerinden biri… Bu dev labirent, Montreal şehir merkezi çevresindeki caddelerin altında uzanıyor.
Çok çeşitli mağazaları, restoranları, otelleri, galerileri, yedi metro durağını, sinemaları, bir kütüphaneyi ve hatta apartman binalarını bünyesinde barındırır.
Anlayacağınız yerin altında koca bir dünya mevcut

DERİNKUYU / TÜRKİYE     
Kapadokya’da yaklaşık 85 metre derinliğe ulaşan ve 30’dan fazla yeraltı şehrine ev sahipliği yapıyor. Özetle bu konuda ülkemizin incisi diyebiliriz.
İçlerinde en derini ise Derinkuyu… Tarihi kesin olarak bilinmiyor
İlçenin eski bir yerleşim birimi olduğu, tarihinin MÖ 3000 yıllarına kadar ulaştığı söyleniyor. İlçenin eski adı Malakopi…
Bugünkü adı olan ‘Derinkuyu’ halkın içme suyunu 60-70 metre derinliğindeki kuyulardan temin etmesinden dolayı verilmiş. Buranın ilk yerlileri ise Asur kolonilerine kadar uzanıyor.
1963’te keşfedilen tüneller ve odalardan oluşan bu yeraltı ağında ortalama 20 binden fazla kişi yaşadığı tahmin ediliyor.
Derinkuyu’yu eşsiz yapan en önemli özellik ise üçüncü ve dördüncü katlar arasındaki krusiform (haç şeklinde) kilise ve kemerli tavandır.

Çek Cumhuriyeti’nin batısında bulunan Pilsen, 14. yüzyılda şehrin altına inşa edilen geçitler, mahzenler ve kuyulardan oluşan 20 km uzunluğunda bir geçite sahip.
Bu mahzenler bir zamanlar yiyecek ve içeçek varillerini depolamak için kullanılıyordu ve söylentiye göre, saldırı durumlarında da kaçış yolu olarak düşünülüyordu. Mahzen duvarlarının arasında hazinelerin gömülü olduğu da söylentiler arasında…

Rio Trejo nehri tarafından aşındırılmış dar bir kanyon boyunca uzanan evler, kanyon duvarlarının içine ve altına doğru inşa edilmiş.

Burası 2. Dünya Savaşı öncesinde inşa edildi ve bir süre sığınak olarak kullanıldı.
Özellikle yüksek tavanı, mermer duvarları ve daha pek çok yönüyle 'Yeraltındaki Moskova' olarak adlandırılıyor

Ayasofya’nın hemen yanında bulunan Yerebatan Sarnıcı, ilk olarak geniş bir ticaret ve sanat alanı olarak inşa edilmiş. Ardından İmparator Justinian döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak için sarnıca dönüştürülmüş. Sarnıcın 21 milyon galon su tutma kapasitesi bulunuyor.
Sarnıcın 21 milyon galon su tutma kapasitesi bulunuyor.
Ayrıca sarnıç içerisinde bulunan Medusa başları ise hâlâ gizemini korumakta         
   ---
 

  ---
 

DÜNYANIN EN GİZEMLİ YER ALTI ŞEHİRLERİ

      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

RASTGELE SAYFALAR