Konya Göksu Nehrinde Termal Enerji


KONYA GÖKSU NEHRİNDE TERMAL ENERJİ

KONYA GÖKSU NEHRİNDE TERMAL ENERJİ

  Bazen gözümüzün önünde olanları görmüyoruz. Bildiğimiz bir konuyu derinlemesine sorgulamıyoruz. Olan doğal kaynaklardan yeterince en aktif ve verimli yararlanmayı düşünmüyoruz Yukarıda ki anlattığım konu ile ilgili bir bilgi paylaşayım. Belki birilerinin dikkatini çeker ve bu konuda araştırma yapmayı düşünürler         
   ---



   ---
Konya Güneysınır ilçesinin bulunduğum 1995 yıllarında ilçenin kenarından geçen Göksu nehir kenarına alabalık havuzları yapılmış. Fakat alabalık üretimine geçildiğinde alabalıkların öldüğü görülmüş. Alabalıkların ölme sebebi havuzların bulunduğu bölge de Göksu nehrine belli noktalardan sıcak su karışması ve bu sıcak su suyun ısısını yükselterek alabalıkların yaşamasını engellediği  belirlenmişti. Daha sonraki yıllarda TRT’ nin o bölgesi için çektiği bir belgeseli seyrettim. O belgeselde Göksu nehrinde belli noktalardan sıcak suyun dere içinde kaynayarak nehre karıştığını gösteriyordu. O günlerde ve hatta bu günlerde bu konu ile ilgili bir araştırma yapıldığını duymadım okumadım Bence elimizin altındaki doğal kaynağı boşa heba ediyoruz. Bu konuda üniversitenin araştırma yapması gerekmektedir.
Bu konu ile ilgili yorumum belki bu konuda araştırma yapacak olanlara farklı bir bakış açısı sağlar      
   ---



   ---

KONYA GÖKSU NEHRİNDE TERMAL ENERJİ

Ben bu olayı şu şekilde yorumlamaktayım;
Bu sıcak su çıkan yerler Yerköprü şelalelerini aşağısında kalan bölümde. Göksu nehri Yerköprü denilen bölgede tamamen  toprağın altına gitmektedir.
Yerköprü şelalelerinde ve daha aşağı yerlerde tekrar toprak üstüne çıkmaktadır.
 Bazı kanallarda daha derine giden sular daha fazla ısınmaktadır ve yeryüzüne sıcak su olarak çıkmaktadır.

Bu yorum üzerine düşünülmesini istemekteyim. Bu ısınan su kaynaklarının tespit edilmesi ve sıcaklıkların ölçülerek bir veri elde edilmesi gerekmektedir. Bu sıcak suların debisi ve sıcaklığı tespit edildikten sonra rahatlıkla en ekonomik ve verimli kullanma yolları aranabilir. Bu sıcak sulardan elektrik üretmede, o bölgede yapılacak seraların ısıtmasında ve turizm açısından değerlendirilebilinir. Bu konunun detaylı ve bilimsel araştırılması üniversitelere düşmektedir.
Konya ve çevresinde bulunan üniversiteleri ve vatandaşları geleceğimiz adına bu konuda araştırma yapmaya çağırıyorum      
 
   ---
 

  ---
 

KONYA GÖKSU NEHRİNDE TERMAL ENERJİ


      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

RASTGELE SAYFALAR