Ayrancı ve Berendi' nin Su Sorununa Çözüm Olabilirmi


AYRANCI VE BERENDİ' NİN SU SORUNUNA ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ

AYRANCI VE BERENDİ' NİN SU SORUNUNA ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ

Karaman iline bağlı Ayrancı ilçesinin ve Berendi köyünün en büyük sorunlarından biri olan su sorunu ile ilgili görüşlerimi ileteceğim bu konuda bir çalışma yaparsanız ve başarılı olursa su sorununun büyük bir kısmı çözülmüş olacağına inanıyorum.       
   ---



   ---
Karaman ilinin Ayrancı ilçesinin Berendi köyünü anlatırken Uluderenin karşılıklı yamaçlarına yerleşildiğinden bahsedilmekte. Demek ki zamanında buradan bir dere geçiyormuş ve isminden de anlaşılacağı üzere bazı zamanlar coşkun akıyormuş. Zamanın da Ayrancı’ da bu dereler nedeniyle köprülerle ulaşım sağlanıyormuş Tarihi kaynaklarda bununla ilgili bilgiler bulunmaktadır. Uludere yatağı Google eart haritada ve google haritası bölümünde rahatlıkla belli olmaktadır. Bu Uludere’ ye ne oldu?
Demek ki sorun yağışsızlıktan değil
Eğer yağışta sorun olsaydı İvriz’ in de kuruması gerekirdi.
Uludere’ nin dere yatağı ve beslenme alanları ile ilgili uydu üzerinden alınan haritada açıkça Uludere yatağı ve beslenme alanı gözükmektedir.
Bu beslenme alanına kar ve yağmur yağışı devam etmekte ve dağın öbür tarafındaki İvriz bu nedenle kurumamaktadır.
O zaman şu sorunuza cevap aramamız gerekir.    
Uludere’ nin beslendiği alandaki dağın kuzeyinde İvriz akmaya devam ediyor.
Uludere’ nin beslenme alanı olan o bölge eskisi gibi yağış almaktadır.          
   ---



   ---

AYRANCI VE BERENDİ' NİN SU SORUNUNA ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ

     Uludere’ nin beslenme alanında çeşitli sebeplerle aşınma mı oldu?
Bu aşınmalar nedeniyle bu bölgedeki su Bolkar dağının güneyine yani Mersin’e doğru mu akıyor? Bu aşınma noktalarını ilkbaharın helikopterle yapacağımız keşif gezileri ile tespit edebilir miyiz? Tespit ettiğimiz bu su kaçaklarına neden olan alanların yükseltilerek suyun Uludere yatağına doğru akmasını sağlayabilir miyiz? Uludere yatağında aşınma nedeniyle sular dağın içine mi gidiyor? Bu aşınma noktalarını tespit edebilir miyiz? Bu aşınma noktalarını kapatabilir miyiz? Uludere beslenme alanından Uludere’ye doğru su akış hatları kanallar oluşturabilir miyiz? Uludere beslenme alanında dağdan inen kar ve yağmur sularının toplanarak Uludere yatağına doğru akması için su toplanma havzası ve kanalları oluşturabilir miyiz? Yani kısaca Uludere konusunda bir çalışma yapılması gerekmektedir. Bu çalışma yapılır ve başarılı olursa bölgenin su sorununun büyük bir kısmını çözeceğine inanıyorum      
   ---
 

  ---
 

AYRANCI VE BERENDİ' NİN SU SORUNUNA ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ

         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

RASTGELE SAYFALAR