Yeni Koyun Irkı Neden Olmasın


YENİ KOYUN IRKI NEDEN OLMASIN

YENİ KOYUN IRKI NEDEN OLMASIN

Türkiye şartlarına göre geliştirilecek yeni koyun ırkı kırsal alan için kombine et ve süt verimi yüksek olan koyun ırkı geliştirilmelidir Bu koyun ırkı kırsal alana uyum sağlayabilecek ve meraları iyi değerlendirebilecek bir ırk olmalı. Et verimi için Polatlı tarım işletmesinde Polatlı koyunu üretilmektedir    
   ---



   ---
Polatlı koyununun özellikleri Canlı ağırlık (koyunlarda) : 70 kg. (koçlarda) : 100-110 kg. Döl Verimi : % 150 Laktayson süresi : 150 gün Laktasyon süt verimi : 180-200 lt. Döl Verimi : % 130-140
Ile de France ve Akkaraman koyunlarının melezlenmesiyle oluşturulmuştur.
Süt verimi için Gözlü tarım işletmesinde Acıpayam koyunu üretilmektedir. Acıpayam koyununun özellikleri: Canlı ağırlık (koyunlarda) : 60-70 kg. (koçlarda) : 100-130 kg. Doğu Friz, İvesi ve Dağlıç koyunlarının melezlenmesiyle oluşturulmuştur. 
 Kombine verimli koyun ırkı için bu iki koyun ırkının melezlenerek yeni bir ırk oluşturulabilinir      
   ---



   ---

YENİ KOYUN IRKI NEDEN OLMASIN

Bu iki ırkın içinde Türkiye şartlarına uyum sağlamış koyun ırkları vardır.
Bu yeni ırkın uyum sağlamasını kolaylaştırır. Yeni ırka süt ve döl verimini arttırma için sönmez koyunu kanı katılabilir. Et verimi için etçil koyun kanı katılabilir. Oluşturmaya çalışacak yeni ırkın yürüme ve otlama kabiliyeti yüksek olmalı. Köy ve kırsal kesimde yaylaları ve meraları iyi değerlendirebilmeli. Bu nedenle oluşturulacak yeni ırkta et ve süt verimi için kanları katılacak koyun ırklarının seçiminde dikkatli olunmalı.   
   ---
 

  ---
 

  YENİ KOYUN IRKI NEDEN OLMASIN       

     
      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

RASTGELE SAYFALAR